Un tur al Ierusalimului, care continua sa fie in centrul istoriei lumii

Watch the video

Un tur al Ierusalimului, care continua sa fie in centrul istoriei lumii

Presedintele Trump s-a angajat sa mute ambasada SUA la Ierusalim, insa Autoritatea Nationala Palestiniana il doreste ca viitoare capitala a lor. Un tur al orasului care descopera semnificatia Ierusalimului, punctul central al istoriei si al profetiei.

Orasul Vechi, Muntele Templului si Muntele Maslinilor au legaturi comune. Pe langa semnificatia biblica, ele se afla in acea parte a orasului pe care palestinienii o doresc ca viitoarea lor capitala. Scriptura spune: Ierusalimul e o cetate asezata pe un deal...

Ne aflam in acest moment pe Muntele Maslinilor si privim inspre Muntele Templului, o panorama splendida a Orasului Vechi, iar in spatele sau se afla Orasul Nou. Chaim Silberstein, fondatorul si presedintele organizatiei Keep Jerusalem, este convins ca orasul trebuie sa ramana unit. Am petrecut ziua impreuna, privind Ierusalimul din diferite puncte pentru a-i intelege complexitatea.

Ierusalimul, in geopolitica, sta asezat pe multa dezbinare, atat intre evrei, cat si intre natiunile arabe. Ierusalimul a fost cucerit de mai multe ori decat orice alt oras din istorie. Totusi, e singura capitala pe care poporul evreu a cunoscut-o vreodata. Dar lumea inca refuza a-l recunoaste ca fiind capitala lui, chiar daca acest lucru e mentionat de peste 640 de ori in Vechiul Testament, dar nu apare nici macar o data in Coran.

Ierusalimul e capitala Israelului. Stim ca acum 3 000 de ani, imparatul David a cucerit Ierusalimul, si-a asezat resedinta aici si, pentru mii de ani, evreii au avut suveranitatea asupra Israelului. O mica parte dintre evrei a locuit dintotdeauna in Palestina, in Israel, dar am vazut o adevarata intoarcere a poporului evreu doar in ultimii 150 de ani.

Astazi, cand privim Ierusalimul, il vedem dezvoltat. In ce moment au decis palestinieniica aceasta e capitala lor ?

Asta a aparut doar cand israelienii au eliberat Ierusalimul, in 1967. S-au schimbat atunci pentru ca voiau sa ne alunge. Atunci au creat aceasta idee ca isi doresc un stat palestinian, cu capitala la Ierusalim.

Pe scena lumii, Ierusalimul apare ca fiind divizat intre est si vest. Orasul Nou, din vest, e preponderent format din evrei. Partea mai veche, inspre est, se intinde de la nord la sud. Majoritatea arabilor din oras locuiesc in aceasta zona, langa un numar aproape egal de evrei.

În situația orașului, așa cum este el acum, e realistă discuția despre divizarea Ierusalimului ?

Cred că ar însemna un dezastru istoric și o greșeală imensă, pentru că divizarea Ierusalimului ar crea exact efectul opus al păcii. Din 1949 până în 1967, Ierusalimul a fost divizat, iar Iordania controla zona estică. În Războiul de Șase Zile din 1967, Israelul a recâștigat controlul.

Silberstein m-a dus pe câmpul de bătaie care a răsturnat situația.

Aici este locul unde au avut loc lupte corp la corp, nu-i așa ?

Da, aceasta a fost probabil cea mai crâncenă bătălie din Războiul de Șase Zile din Ierusalim. Între partea vestică și Muntele Scopus era un deal unde se ținea muniția. A fost esențial să câștigăm acest deal. Biblia numește Ierusalimul "cetatea marelui împărat", iar Ierusalimul a avut mulți împărați.

În 1964, regele Hussein al Iordaniei a început construcția unui palat pe vârful dealului, aflat pe limita nordică a Ierusalimului. Războiul de Șase Zile i-a stricat planurile. Acest loc e cunoscut nu pentru palatul regelui Hussein, ci al împăratului Saul.

De aici, de sus, e usor sa vedem de ce imparatii vechi si noi au vrut sa cucereasca acest deal. Privind spre est, inspre pustia Iudeii, in spatele pustiei sunt muntii Moabului, unde se afla Iordania astazi si putem vedea pana la Marea Moarta si valea Iordanului. Aici, dedesubt, e cartierul evreiesc Pisgat Ze’ev, iar la nord este Neve Yaakov. Aceste doua cartiere sunt inconjurate de cartiere arabe.

Daca am diviza Ierusalimul si am spune ca tot ce e la stanga e Palestina, atunci 95 000 de evrei care locuiesc in aceste cartiere s-ar trezi in Palestina. Cum am putea sa ii despartim, cand ei sunt atat de integrati ?

Privind spre nord, putem vedea tinuturile biblice Iudeea si Samaria, cunoscute ca Cisiordania. In departare, la doar 8 km de Ierusalim, e orasul Ramallah, sediul guvernului Autoritatii Nationale Palestiniene.

Important in intelegerea problemelor strategice ale Ierusalimului e sa ne intrebam care e scopul arabilor. Ei stiu ca Ierusalimul e inima poporului evreu si ei cred ca daca reusesc sa captureze Ierusalimul, vor reusi sa cucereasca Israelul.

Silberstein crede ca arabii ataca pe trei fronturi principale in tentativa lor de a cuceri Ierusalimul: prin forta, propaganda si la nivel diplomatic, dar si prin demografie.

Ei construiesc mereu in Ierusalim structuri ilegale si au reusit sa creeze un teritoriu continuu ce pleaca din Ramallah, din nord, prin Ierusalim, prin Orasul Vechi, pana la Betleem, in sud. Prin asta, au infiltrat un cal troian demografic in Ierusalim.

Aveti vreo speranta ca acest oras va fi pana la urma intregit ? Vedeti un viitor luminos la orizont, sau nu ?

Zaharia 14 vorbeste despre ce se intampla pe Muntele Maslinilor. Aici va fi un cutremur, va fi razboi si tot soiul de lucruri supranaturale. Inca nu s-au intamplat. Se va intampla in viitor, insa Zaharia isi sfarseste profetia spunand: Ierusalimul va fi linistit. Intrebarea e cum vom ajunge acolo.

Cred ca mentinerea unitatii Ierusalimului sub suveranitate israeliana e ceea ce va aduce pacea acestuia. Cu siguranta aceasta e o anticipare la evenimentul nemaipomenit pentru care speram si ne rugam, si care va aduce pace deplina, Ierusalimului, dar si lumii intregi.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 164 - 4 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează