Israelienii si comunitatea internationala comemoreaza Holocaustul. Semnal de alarma pentru Biserica?

Watch the video

Israelienii si comunitatea internationala comemoreaza Holocaustul. Semnal de alarma pentru Biserica?

27 ianuarie e Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului. Pentru a marca aceasta zi, multi lideri evrei si nu numai isi fac poza cu inscriptia Ne amintim !. E un nou mod de a comemora vietile a sase milioane de evrei care si-au pierdut vietile in Holocaust.

Multi isi amintesc de Holocaust printr-unul din cele mai emotionante filme din toate timpurile, Lista lui Schindler. Filmul arata cum Oskar Schindler a salvat aproape 1 200 de evrei in timpul Holocaustului.

Aici, in Ierusalim, cativa lideri crestini au intalnit recent unul dintre supravietuitorii ajutati de Schindler, la un seminar tinut la Yad Vashem, The World Holocaust Remembrance Center. La finalul filmului Lista lui Schindler, creat in anul 1993, supravietuitorii au depus pietre de aducere aminte pe mormantul acestuia din Ierusalim.

Ewa Ratz e unul din acei supravietuitori. Copil fiind in 1945, ea se afla la pozitia 201 pe lista lui Schindler, iar mama ei, Fela, era la pozitia 202.

Oamenii ma intreaba mereu cum am supravietuit Holocaustului. In primul rand, datorita Dumnezeului cel Atotputernic, apoi, datorita mamei mele, iar apoi, desigur, datorita lui Schindler.

Ratz s-a adresat liderilor crestini, aflati la cimitir. Il iubesc pe dl Schindler, Herr Director. Toti l-am iubit. El a fost un inger al milei. Stia exact ce facea si de cat de dificil era.

Ratz a mai spus grupului despre supravietuirea Holocaustului si despre viata din lagar inainte de a-l intalni pe Schindler.

Nemtii erau teribili. Primeam cate 25 de lovituri de bici pe spate in fiecare zi. Spanzurau oameni in piata la fiecare doua zile, fara un motiv. Cred ca Hitler si nazistii au reusit sa-i convinga pe gardieni ca noi nu suntem oameni.

Liderii crestini au participat la un seminar organizat de Yad Vashem si de Museum of the Bible.

In timpul Holocaustului, Biserica a pastrat tacerea. Astazi nu trebuie sa mai ramanem tacuti.

Susanna Kokkonen e organizatoarea acestui seminar. Seminarul este pentru liderii crestini, ca ei sa afle despre antisemitism, Holocaust si despre Israelul de astazi.

Ne gandeam la antisemitism ca la ceva din trecut, dar in ultimii doi ani, acesta s-a extins in toata lumea. Dintr-o data acest subiect devine unul acut si e important ca liderii crestini sa inteleaga ce se intampla.

Seminarul de zece zile a avut un impact deosebit asupra liderilor crestini aflati in vizita.

As spune ca acest seminar a fost o experienta care ne-a marcat si care ne-a solicitat spiritual, intelectual si emotional.

A influentat perceptia mea despre istoria poporului evreu. Sa fiu aici, sa intalnesc oamenii de aici si supravietuitorii a fost o experienta emotionanta.

Pastorul Josh Phillips are de gand sa se intoarca acasa cu o noua pasiune.

O dragoste pentru Israel si pentru poporul evreu pe care nu stiam ca o am sau ca imi trebuie, o dorinta de a fi partener, un sustinator al Israelului, al poporului evreu.

Dar Kokkonen crede ca Biserica inca pastreaza tacerea - Eu vad tacerea Bisericii. Noi nu spunem nimic legat de antisemitism. Aceeasi conspiratie a tacerii o gasim si in persecutia crestinilor. Sunt ucisi zilnic mai multi crestini decat evrei. Avem nevoie unii de altii. Exista o ciocnire intre diferite civilizatii.

Ephraim Kaye de la Yad Vashem e de parere ca evenimentele din lume creeaza o legatura intre evrei si crestini.

Trebuie sa lucram impreuna fiindca ne afecteaza pe toti. Trebuie sa cunoastem Pericolele din partea islamului fundamentalist, radical si extremist. Raul nu poate fi trecut cu vederea, mai ales dupa Holocaust.

El socoteste valoroase aceste seminarii.

Venim in contact cu acesti pastori evanghelici si incepem sa avem speranta. Israelienii, evreii care locuiesc in Orientul Mijlociu, intr-o zona dura, nu duc o viata usoara. Ei ne ofera mult sprijin si optimism, ceea ce e important. Ei ne accepta pe noi si noi ii acceptam pe ei. E cum nu se poate mai bine.

Ratz e de acord - Doresc ca toata lumea sa stie ce fel de om a fost Schindler. El n-a fost evreu, ci a fost crestin. Sunt sigura ca multi crestini vor face acelasi lucru. Eu cred in crestini.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 164 - 4 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează