Cum o evreică din Moldova a supraviețuit Holocaustului

Watch the video

Cum o evreică din Moldova a supraviețuit Holocaustului

Desi Holocaustul s-a terminat acum zeci de ani, multi dintre supravietuitori inca sunt afectati de trecut si noile provocari pot face viata dificila. Iata cum crestinii si cei de la Operation Blessing au ajutat o supravietuitoare in timpul unei crize din viata.

Rita iubeste sa petreaca timp cu prietenii in apartamentul ei din Or Akiva, Israel. Compania lor o ajuta sa treaca peste traumele ramase de la Holocaustul din Moldova.

Au venit avioanele si bombele au inceput sa cada. Era infricosator. Peste tot era numai foc.

Parintii Ritei au imbarcat-o repede pe ea si pe sora ei intr-o caruta si au fugit spre Ucraina. Au fost opriti de nazisti, care le-au confiscat posesiunile si le-au fortat sa mearga pe jos inapoi in satul lor, care curand a fost transformat intr-un ghetou.

Am vazut totul. Umilire in public, violente, executii.

In haosul ultimelor zile de razboi, un vecin crestin a reusit sa-i ascunda pe Rita si familia ei in casa lor, unde au ramas ascunsi pana cand tinutul a fost eliberat.

Ne-au salvat pentru ca erau buni la suflet si nu voi uita niciodata acest lucru.

La multi ani dupa ce teroarea Holocaustului trecuse, Rita a emigrat din Moldova in Israel, dar viata ei n-a fost usoara in ultima vreme. Instalatia slaba si un televizor vechi au provocat un incendiu. Tot ceea ce avea a fost distrus.

M-am panicat si am incercat sa fug cat de repede am putut, dar aveam probleme cu mersul, si credeam ca voi arde de vie. Habar nu aveam cum ma voi descurca. Nu am avut asigurare, iar banii si tot ce aveam au pierit.

CBN Israel a cumparat pentru Rita electrocasnice noi, printre care un cuptor, un frigider si o masina de spalat. De asemenea, am adus si mobila noua si un cadru de mers mai stabil, pe care sa se poata si odihni. Acum, are si prieteni noi, pe care i-a invitat sa vada apartamentul.

Sunt atat de recunoscatoare ca ati fost dispusi sa ma ajutati. Eram distrusa, dar acum am pace in inima. Mi-as dori, si ma rog sa-i puteti ajuta si pe altii. Ceea ce faceti e foarte important.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 164 - 4 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează