Biblia prinde viata - Arheologii descopera vechiul Ierusalim biblic

Watch the video

Biblia prinde viata - Arheologii descopera vechiul Ierusalim biblic

Cand oamenii viziteaza Ierusalimul Vechi, ar putea crede ca e locul unde regele David a asezat capitala Israelului, cu 3 000 de ani in urma. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Arheologii scot la iveala orasul initial si ne spun o poveste uimitoare.

AnaRina Heymann lucreaza ca si coordonatoare in Cetatea lui David - Bine ati venit la Cetatea lui David, locul vechiului Ierusalim din Biblie. Pana in urma cu 1 500 de ani, toata lumea credea ca vechiul Ierusalim biblic se afla intre zidurile Orasului Vechi din fata.

Ce s-a intamplat in urma cu 1 500 de ani ? Unde e vechiul Ierusalim din Biblie ?

Ea ne-a explicat cum Cetatea lui David a stat ascunsa vreme de aproape 2 000 de ani, pana ce un arheolog britanic a initiat o descoperire care continua si azi.

In acest moment, ne aflam intr-un loc de basm. Aici e locul unde Charles Warren a iesit prin putul gasit de el. El a observat ceva, si atunci a stiut ca a redescoperit vechiul Ierusalim biblic.

Acesta a fost inceputul descoperirii Cetatii lui David din timpurile moderne ?

Da. Acum stim ca a fost o perioada de 2 000 de ani in care nimeni nu stia unde se afla vechiul Ierusalim. Cei mai multi credeau ca Orasul Vechi era vechiul Ierusalim. Doar cand el a descoperit asta, a realizat ca Ierusalimul antic era in afara a ceea ce astazi numim Orasul Vechi. Prin descoperirea acestui sistem de tunele, cunoscut ca Putul lui Warren, vedem cu ochii nostri cum regele David a cucerit orasul. Aceasta aduce Biblia la viata.

Cand am vazut toate acestea, totul a capatat sens dintr-o data. De multe ori, cand facem sapaturi, nici nu stim la ce ne uitam. Atunci mergem la Scriptura, si astfel aflam explicatii. Biblia si sapaturile, sapaturile si Biblia vin impreuna si ne ofera intreaga imagine a vechiului Ierusalim.

Mai jos, au gasit locul unde erau incoronati regii. Marea parte a imparatilor Israelului au fost incoronati in acest loc. Ne aflam intr-un loc al ungerii, si Isaia spune: Veti scoate apa cu bucurie din izvoarele mantuirii. De fapt, Cetatea lui David aduce aminte de oamenii Scripturii. Intalnirea lui Avraam cu Melhisedec, apoi David, Solomon, sau Isaia, care a primit profetiile tocmai pe zidurile de aici, apoi Ieremia, care a trebuit sa vorbeasca deseori de distrugerea ce avea sa vina peste Ierusalim, toate aceste lucruri s-au intamplat in locul unde ne aflam noi acum.

Acum peste zece ani, arheologii au descoperit un alt loc biblic, Scaldatoarea Siloamului, alimentata de paraul Ghihon din apropiere. Acesta e locul unde Isus a vindecat pe orb si locul unde evreii se adunau la sarbatorile Domnului. De trei ori pe an, barbatii trebuiau sa vina la Mikveh, in scaldatoare, dupa care se pregateau pentru a urca la Muntele Templului. Acesta era ultimul drum pe care-l pot parcurge toti pelerinii cand vin in Ierusalim.

Heymann vede aceasta ascensiune finala ca o unificare intre arheologie si profetie.

Se intampla ceva nemaipomenit, fiindca acum reusim sa scoatem la iveala acest drum si, din nou, profetia se implineste. Isaia 57:14 spune: Croiti, croiti drum, pregatiti calea, luati orice piedica din calea poporului Meu.

Un alt sit arheologic e acest tunel care conduce de la Scaldatoarea Siloamului la Muntele Templului. Heymann spune ca acesta descopera trecutul si deschide o usa catre viitor.

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte din Cetatea lui David e aceasta excavatie numita Givati, unde intreaga istorie a Ierusalimului este revelata, ca si cum pietrele ar striga. Se poate vedea cu usurinta felul cum cetatea a disparut incet fiindca s-a construit un oras peste alt oras. Putem vedea cum orasul parca si-a pierdut speranta, crezand ca nimeni nu-l va mai descoperi vreodata. Insa Domnul spune ca, la vremea randuita, totul e posibil.

Asa cum am vazut la Givati, treptat, Ierusalimul e redescoperit. Heymann vede profetia in desfasurare.

In ultimul deceniu, am inceput sa intrezarim planul cetatii. A inceput sa ne arate felul cum era inainte si putem vedea cum profetia se accelereaza pe masura ce inaintam. Isaia zice: Scutura-ti tarana de pe tine, scoala-te si sezi in capul oaselor, Ierusalime. Daca urmariti excavarile de aici in fiecare zi, vedeti cum zboara galetile si cum tarana e scuturata. Cetatea isi scutura tarana.

Ea considera rolul sau in toate acestea ca pe un mare privilegiu.

Ma consider cea mai norocoasa femeie din lume, fiindca am oportunitatea ca, vazand ce se petrece aici, sa spun oamenilor despre Cetatea lui David, despre vechiul Ierusalim. Orice persoana pasionata de Ierusalim si serioasa cu profetia biblica trebuie sa stie aceste lucruri.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 169 - 11 martie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează