Surpriza lui Obama pentru Israel - rezolutia ONU de condamnare a Israelului

Watch the video

Surpriza lui Obama pentru Israel - rezolutia ONU de condamnare a Israelului

De mii de ani, evreii se roaga la Zidul Plangerii din Ierusalim, care a fost parte din zidul exterior al celui de-al doilea Templu evreiesc, cel din vremea lui Isus. Acum, potrivit Consiliului de Securitate al ONU el reprezinta teritoriu palestinian sub ocupatie.

Naftali Bennett: Aceasta va ramane in istorie ca o alta rezolutie rusinoasa, insa va fi aruncata la cosul de gunoi al istoriei.

Chiar inainte de Craciun, SUA s-au abtinut sa voteze impotriva Rezolutiei 2334, care condamna asezarile evreiesti Iudeea si Samaria, cunoscute azi ca Cisiordania. Prin aceasta, SUA si-au abandonat politica de a se opune rezolutiilor anti-Israel.

Naftali Bennett: E regretabil sa vedem cum administratia ce pretinde ca ne e prietena ne-a abandonat intr-un mod atat de josnic.

Intr-un discurs foarte lung, secretarul de stat Kerry argumenta ca a condamna asezarile a fost cea mai buna solutie pentru a promova pacea dintre israelieni si palestinieni. Ministrul Educatiei din Israel,

Palestinienii au fost incantati de decizia ONU si spera ca ea va presa Israelul sa le dea pamant, fara ca ei sa dea ceva in schimb.

Naftali Bennett: Aceasta a fost o actiune premeditata impotriva Israelului din partea administratiei Obama, impreuna cu palestinienii.

Israelul spune ca are dovezi pe care le va inainta viitorului presedinte Trump, cum ca administratia Obama a ajutat la intocmirea rezolutiei. Potrivit unui raport al Middle East Media Research Insitute, un cotidian egiptean a publicat minuta unei intalniri secrete dintre Kerry, Susan Rice, consilier pentru Securitate Nationala, si Saeb Erekat, secretarul general al OEP. Minuta arata ca partile sunt de acord sa colaboreze privind rezolutia referitoare la asezari. Partea americana s-a axat pe coordonarea pozitiilor dintre Washington si Ramallah, privind rezolutia referitoare la asezari, ulterior votata si adoptata in Consiliul de Securitate al ONU. Inca nu se stie ce se poate face pentru a opri efectele rezolutiei. Multi sunt ingrijorati ca urmatoarea Conferinta de Pace de la Paris va da inca o lovitura Israelului.

Corespondentul CBN-ului din Orientul Mijociu, Chris Mitchell, ni s-a alaturat din Ierusalim. Chris, ce inseamna aceasta Rezolutie ONU pentru statutul Ierusalimului?

Imparte Ierusalimul in doua. Partea de est a Ierusalimului, adica Orasul Vechi, aflat in spatele meu si care nu prea se vede, deoarece este intuneric aici in Ierusalim, ascunde mai bine de 3.000 de ani de istorie evreiasca care include Zidul Plangerii, Orasul lui David si Muntele Maslinilor. Tot ce cunoastem din Biblie se da palestinienilor si este declarat teritoriu palestinian sub ocupatie. Pentru statutul Ierusalimului este o schimbare dramatica.

Ce efect are aceasta Rezolutie asupra conflictului israeliano-palestinian? Lasa Israelul intr-o situatie de negociere mai slaba?

Categoric, deoarece negocierile dintre israelieni si palestinieni

s-au bazat pe Rezolutia 242 din 1967, ce a insemnat pamant pentru pace, adica o parte din Sinai, Gaza si Cisiordania. Israelul a dat inapoi Sinai, Gaza si o parte din Cisiordania. Acum, rezolutia declara ca toata Cisiordania cu granitele din 1967 este teritoriu palestinian sub ocupatie. Rezolutia a luat tot avantajul pe care l-a avut Israelul. De asemenea, nu mai stimuleaza palestinienii. Daca pot obtine tot ce vor printr-o organizatie internationala ca ONU, atunci nu este nevoie si nici nu doresc sa se aseze la masa de negocieri. In final, niciun lider Palestinian nu va mai recurge la compromisuri, deoarece comunitatea internationala deja a declarat ca Ierusalimul si Cisiordania este teritoriu palestinian sub ocupatie. De ce sa mai recurga la compromisuri, daca comunitatea internationala a luat o decizie?

Au trecut cateva zile de cand Obama si-a parasit functia. Ce altceva ar mai fi putut face inainte sa paraseasca Casa Alba?

Unii oameni din Israel si din SUA s-au ingrijorat ca in data de 15 ianuarie la Conferinta de Pace din Ierusalim vor ratifica ce a spus John Kerry acum cateva zile, adica cele sase puncte pe care le-a mentionat in ultimul sau discurs in calitate de Secretar de Stat. Daca ar fi fost astfel, intre 17 si 19 ianuarie Consiliul de Securitate ONU ar fi putut fi convocat din nou. Au existat temeri cum ca administratia Obama ar fi incercat sa desconsidere, din nou, Israelul. Unii cred ca a incercat sa includa Palestina ca membru cu drepturi depline al ONU.

Ce pot face crestinii din intreaga lume pentru Israel?

In primul rand ei se pot ruga pentru pacea Ierusalimului. Ierusalimul se afla in epicentrul ideii din spatele acestei rezolutii. Se pot ruga ca Statele Unite sa nu aiba parte de un efect negativ, deoarece multi se uita la Geneza 12:2,3 care spune: „Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema.” Ei cred ca SUA poate suferi din cauza acestei Rezolutii.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 653 - 22 ianuarie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/6534-surpriza-lui-obama-pentru-israel-rezolutia-onu-de-condamnare-a-israelului#ixzz4WaKlHNpw 
Follow us: @alfaomegatv on Twitter | alfaomegatv on Facebook

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează