Sigiliul regelul Ezechia - O descoperire arheologica importanta se aliniaza cu Scriptura

Watch the video

Sigiliul regelul Ezechia - O descoperire arheologica importanta se aliniaza cu Scriptura

Universitatea Ebraica a anuntat recent una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani. E o descoperire care confirma relatarile biblice despre viata unuia din cei mai cunoscuti imparati ai Israelului.

Este mic, cu un diametru de doar 1 cm, dar are deja un impact foarte mare. Se numeste bula, un sigiliu stravechi. Ceea ce o face asa de importanta este numele ce-l are inscriptionat. Am gasit imaginea sigiliului imprimata de insusi regele Ezechia care spune clar, in limba ebraica straveche: Apartine lui Ezechia, fiul lui Ahaz, regele lui Iuda.

Arheologa Eliat Mazar a descoperit sigiliul in timpul unei excavatii. Pentru Mazar, a fost cea mai mare descoperire facuta.

Am fost uluita! Cred ca a fost cea mai incredibila descoperire a mea. Am fost uimita.

Mazar si echipa sa au descoperit bula intr-o zona numita Ophel, construita de regele Solomon si localizata in partea sudica a Muntelui Templului. Ea spune ca descoperirea nu are precedent.

N-am descoperit niciodata intr-un sit arheologic un articol atat de apropiat, de personal si de tangibil al unui rege din Israel sau din Iudeea. Cred ca e cel mai intim lucru al unui personaj biblic pe care-l avem, cu atat mai mult ca e vorba de regele Ezechia.

Biblia il descrie pe Ezechia in 2 Imparati 18:5: El si-a pus increderea in Domnul, Dumnezeul lui Israel si, dintre toti imparatii lui Iuda, care au venit dupa el sau care au fost inainte de el, n-a fost niciunul ca el.

Mazar spune ca bula a fost sigiliul personal al lui Ezechia pentru documente importante. Ea spune ca descoperirea valideaza Biblia.

Sunt uimita sa vad cum, in mod repetat, dovezile arheologice se potrivesc asa de frumos cu relatarile biblice. Acestea ne arata in repetate randuri ca multe dintre povestirile biblice sunt pur si simplu corecte. Descoperirea, de asemenea, face legatura intre poporul evreu si Israelul antic.

Este de acum 2 800 de ani, exact asa cum spune Biblia. Este vorba despre imparatia din Iuda si Ierusalim, capitala Israelului.

Vorbim despre istoria Ierusalimului intr-un mod tangibil si independent. Descoperirea sigiliului imparatului Ezechia e doar una dintre multele descoperiri arheologice care atesta legatura dintre poporul evreu si tara Israel.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 163 - 28 ianuarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează