Numarul librariilor crestine din China creste semnificativ

Watch the video

Numarul librariilor crestine din China creste semnificativ

Din punct de vedere tehnic este o tara comunista, iar in mod oficial, ateista… Asa a inceput povestea unei misiuni de a evangheliza populatia Chinei, cu ajutorul Cuvantului lui Dumnezeu. Joseph Cui este un fel de deschizator de drumuri. In anul 2004, el a infiintat una dintre primele librarii crestine inregistrate in mod legal.

Joseph Cui: Este inceputul industriei, precum prima raza de lumina. Inca mai exista mult intuneric care suprima lumina. Am vazut cum Dumnezeu a deschis usi. El vrea ca noi sa fim o lumina. Dumnezeu vrea sa fim ca lumina diminetii. Pe masura ce lumina devine mai puternica, intunericul se retrage. La inceput a fost foarte dificil. Libraria era sustinuta financiar, in secret, de multi frati si surori in Domnul.

Cui spune ca numarul cartilor crestine era mic si oricine era prins citind Biblia, ajungea la inchisoare. Totusi, misionarii au adus, in mod neoficial, Biblii si alte carti de literatura crestina, punandu-si viata in pericol.

Joseph Cui: La inceput, crestinii veneau la librarie si imi puneau tot felul de intrebari, precum: „Aveti cartea aceasta sau cealalta?”, „Aveti carti scrise de autorul cutare si cutare?” Dupa ce auzeau mai multe raspunsuri de „Nu”, atunci ei intrebau: „Ce fel de librarie este aceasta?”

Atitudinea guvernului a inceput sa se schimbe cu vreo 15 ani in urma, cand autoritatile au observat cat de multi chinezi se intorc la Hristos. Acest fapt a dus la inlesnirea restrictiilor impuse editurilor. Astfel, s-a nascut si o mica industrie careia i s-a alaturat cu mult entuziasm Xu Jixing. In anul 2002 a deschis prima librarie in Shanghai care se numeste „Stairs to Heaven”.

Joseph Cui: Cand am deschis libraria, am avut doar cate o carte in fiecare sectiune de rafturi. In total 50 de carti. Pe fiecare raft am avut un produs cadou, pe ambele parti. Ne bucuram cand se vindea cate o carte.

In acelasi an, Chen Xiaoping a deschis libraria numita „Jehovah Nissi” in portul Xiamen.

Chen Xiaoping: Am stiut ca librariile pot fi o platforma foarte buna pentru a ajunge la oameni, mai buna decat multe altele, pentru ca asa ajungi sa afli nevoile spirituale ale oamenilor.

Si Yue Geng a simtit o deschidere spirituala si a deschis o librarie mica in subsolul casei lui. Apoi, in anul 2002, a deschis in mod oficial prima librarie din Beijing, numita „Stream”.

Yue Geng: Am luat numele din Psalmul 1, care spune ca pomului plantat langa apa nu i se vestejesc frunzele. Libraria noastra este ca un pom care creste doar daca este udat si ingrijit de Dumnezeu. Noi investim putin, insa beneficiile spirituale sunt multe.

De atunci, librariile crestine s-au inmultit. In prezent exista aproximativ 250 de librarii crestine cu autorizatie. Multi dintre ei au inteles imediat ca pentru a supravietui si a inflori trebuie sa se schimbe din punct de vedere tehnologic.

Wang Xiapei: Mama ma intreba: „Ai inceput sa piezi bani de cand ai infiintat aceasta companie. Ce se intampla?” Am stiut ca trebuie sa merg mai departe, in ciuda riscului financiar.

In anul 2008, Wang Xiapei a infiintat prima librarie crestina online din China. Si pentru el, inceputul a fost dificil, insa Wang a perseverat.

Wang Xiapei: M-am rugat pentru aceasta afacere timp de 8 luni. Cu cat ma rugam mai mult, cu atat ma convingeam de indrumarea lui Dumnezeu. Am stiut ca Biserica si evanghelia se schimba in mod rapid in China. Acela a fost momentul potrivit pentru a promova lucrarea Cuvantului.

Librariile crestine au devenit locuri active pentru evanghelizare.

Chen Xiaoping: In librarii poti intalni tot felul de oameni. Ii putem ajuta sa relationeze intre ei, sa isi faca prieteni noi si sa fie o binecuvantare pentru ceilalti.

Wang Xiapei: Nu am fondat aceasta afacere ca sa scoatem profit. Nu avem un flux mare de intrari si iesiri, ci investim in sufletul oamenilor.

Totusi, Xu si multi altii sustin ca usa pentru editurile crestine nu este deschisa in totalitate si inca se mai confrunta cu provocari semnificative. Acum doi ani, autoritatile chineze au luat masuri severe impotriva proprietarilor de librarii crestine printr-o restrictionare severa a numarului de titluri crestine care pot fi publicate anual. De la 200 de titluri, cate erau acum cativa ani, a scazut la 80 de titluri, anul trecut. Anul acesta, guvernul a emis 20 de titluri.

Wang Xiapei: Guvernul se teme sa ne dea mai multe titluri spre publicare, deoarece astfel ar putea creste numarul crestinilor si ar putea influenta stabilitatea sociala a tarii. Autoritatile stiu ca datorita raspandirii crestinismului, societatea noastra devine mai buna. In cele din urma, isi vor schimba atitudinea.

In ciuda acestor provocari, Wang si multi altii continua sa insiste, stiind ca Dumnezeu lucreaza in China. Ei trebuie doar sa ramana credinciosi.

Joseph Cui: Dumnezeu ne va sustine prin Harul Sau. Ne va sustine pana cand vom implini marea viziune.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 655 - 5 februarie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează