Misiune medicala in Burundi

Watch the video

Misiune medicala in Burundi

O puteti trece usor cu vederea pe o harta. Burundi este una dinte tarile cele mai mici din Africa. Candva a fost a treia cea mai saraca tara din lume. Acum este pe primul loc. O persoana obisnuita traieste din mai putin de 1 dolar pe zi. In 2013, americanul Jason Fader s-a mutat cu sotia Heather si cu cei doi copii in Burundi sa slujeasca ca medici misionari in aceasta vale indepartata.

Jason Fader: Intre acest loc si capitala tarii nu exista niciun chirurg. In afara de mine nu exista chirurgi, decat in capitala.

Intr-o tara de 10 milioane de oameni, sunt doar 13 de chirurgi, cu Fader sunt 14. Intr-o zi obisnuita, cate operatii faceti ?

Jason Fader: Programez una sau doua si ajung sa fac 10.

Jumatate din locuitori nu au acces la apa potabila, 70% din populatie traieste sub pragul saraciei. Nu exista ingrijire medicala. Acest spital crestin mic, aici, in acest colt indepartat din Burundi , este o ancora de salvare pentru zeci de mii de oameni. Rachel si Rachel McLaughlin: Dumnezeu ne-a chemat la acest loc. Ne-a chemat la o munca grea, dar care este folositoare. Putem vedea munca Sa rascumparatoare daca avem ochi sa o vedem.

Pe langa ajutorul medical si spiritual, echipa lui Fader pregateste o noua generatie care sa slujeasca aici.

Alyssa Pfister: Ne-am gandit ca este o oportunitate minunata sa venim aici, in Burundi , sa facem ucenicie si sa-i pregatim pe studentii la medicina si pe viitorii rezidenti, ca sa devina medici cu compasiune care sa aiba grija de pacienti, in numele lui Isus.

Iata un aspect interesant al povestii. La mii de kilometri de spital, in centrul orasului New York, Mark Gersen un om de afaceri evreu, a decis sa se implice personal si sa-i ajute pe acesti medici misionari crestini sa schimbe destinul unora dintre cei mai saraci oameni din Africa.

Mark Gersen: Tora-ul, Biblia, ne spune de 36 de ori, mai mult decat orice altceva, sa-l iubim pe strain. Iar oamenii care ne sunt cei mai straini sunt saracii din Africa care au nevoie de ingrijiri medicale.

Timp de mai multi ani, Gersen si sotia sa au donat milioane de dolari sa-i sustina financiar pe medicii misionari din Africa.

Mark Gersen: Este o onoare si un privilegiu pentru sotia mea care este rabin si pentru mine sa fim partenerii acestor oameni sfinti, si folosesc acest termen cu atentie, cu acesti medici misionari crestini care au sacrificat tot si s-au dus in medii periculoase. Au renuntat la tot ce noi in Occident consideram necesitati de baza, ca sa isi implineasca obligatia religioasa ca sa slujeasca celor saraci.

Gersen si un prieten vechi de-al sau, dr. Jon Fielder un medic misionar american care slujeste in Kenia, au fondat African Mission Healthcare Foundation

Gersen a vazut direct la sursa dedicatia acestor medici misionari.

Jon Fielder: Medicii misionari au tendinta sa vina pentru ani sau decenii, sa invete limba, sa invete despre cultura locului, sa dezvolte relatii profunde in comunitatile lor.

Luna trecuta, Gersen a inmanat primul Premiu L’Chaim pentru munca remarcabila de misionari in domeniul medical crestin pentru dr. Jason Fader si echipei sale.

Jason Fader: Cand am vazut ca acest premiu este de la un om de afaceri evreu, am avut o reactie intarziata.

Insa Jason a stiut ca este vorba de mai mult decat generozitatea lui Gersen.

Jason Fader: El considera grija fata de saraci, de straini ca parte a traditiei sale credincioase, si eu respect mult acest fapt.

Fielder spune ca un premiu asa de important pentru un singur spital din Africa este vast.

Jon Fielder: Premuil L’Chaim va da 500.000 de dolari Spitalului Kibuye Hope din Burundi. Astfel, se va putea termina constructia unei cladiri de chirurgie, se va incepe un program de rezidentiat, primul din tara pentru absolventii facultatilor de medicina, se va renova un laborator si 250 de oameni vor putea umbla din nou datorita unor dotari ortopedice.

Gersen insista ca nu exista un castig mai bun al unei investitii, decat medicii misionari care slujesc in Africa. El da ca exemplu munca lui Fader si a echipei sale din spital in 2015.

Mark Gersen: El a facut posibile consultarea a 35.000 de pacienti, 12.000 de operatii si 800 de operatii de cataracta din 500.000 de dolari.

Fader spune ca darul generos al lui Gersen va continua sa atinga si sa salveze vietile multor oameni.

Jason Fader: Este uimitor cat de multe poti face cu putine resurse. Noi nu facem esofagectomii laparoscopice, dar ii ajutam pe oameni sa umble, salvam cateodata si 1.000 de vieti pe an.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 654 - 29 ianuarie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează