Qaraqosh, Irak, oras devastat de SIIL - cea mai mare biserica din Orientul Mijlociu distrusa

Watch the video

Qaraqosh, Irak, oras devastat de SIIL - cea mai mare biserica din Orientul Mijlociu distrusa

Unul din orasele recent eliberate de armata kurda este Qaraqosh. Am vizitat acest oras impreuna cu sora Diana, o calugarita catolica, care a scapat din oras cu doar cateva ore inainte de venirea SIIL. Echipa CBN s-a alaturat sorei Diana, o calugarita dominicana, pentru a ne arata ce a facut SIIL in orasul ei.

Intai am vizitat biserica din care face parte, Catedrala Conceptiei Imaculate. Aceasta e considerata a fi cea mai mare biserica din Orientul Mijlociu. Aici ne inchinam noi. Parintii mei s-au cununat aici. Aici am luat prima impartasanie. Obisnuiam sa ne inchinam in fiecare zi, la sarbatori, de Craciun, de Paste...

De la podea, pana la tavan si la altar, SIIL si-a lasat amprenta peste tot. Ni s-a spus ca au adunat aici multe dintre banci si le-au dat foc. Biserica a ars zile intregi. Au luat painea de impartasanie si au aruncat-o la pamant. Ei sunt impotriva oricarui simbol crestin, de fapt, impotriva a tot. Daca vad o cruce, o darama. Aici era altarul, iar crucile erau in partea aceea. Oriunde vedeti stricaciuni, ei au incercat sa faca tot posibilul ca sa spuna crestinilor ca n-au ce cauta aici si ca tara nu le apartine. Ma lasa fara cuvinte.

Printre ramasite, sora Diana a gasit pagini arse din Noul Testament. Epistola 1 Ioan, capitolele 4 si 5, spune ca El, Isus Hristos e Cel ce a venit sa ne salveze, cu apa si cu sange. Mai spune sa nu urmam raul, ci binele, caci cine face binele este de la Dumnezeu, iar cine face raul n-a vazut pe Dumnezeu.

Aceasta este curtea catedralei, pe care SIIL a folosit-o ca loc de antrenamente. De exemplu, puteti vedea curtea interioara plina de gloante. Un colt il foloseau pentru a-si exersa tragerea la tinta, iar aici se afla manastirea.

Au luat mii de carti din manastire, le-au adus in centrul curtii si le-au dat foc. Tot ce a ramas e aceasta gramada de cenusa. Noi pretuim aceste lucruri, iar ei le-au transformat in cenusa. Acestea erau cartile noastre.

SIIL a folosit curtea bisericii pentru a antrena ucigasi. Aici exersau tragerea la tinta.

Toata zona aceasta era folosita pentru tragerea la tinta. Aceasta zona in mod special. Imaginati-va cat de multi oameni s-au antrenat aici pentru a ucide.

Pe strada, totul e devastat, cauzat, in parte, de atacurile aeriene ale fortelor de coalitie care ii vanau pe cei de la SIIL.

„Toate acestea erau case. Erau cinci case in total. Si cea din spate a fost distrusa, si cealalta la fel... In casele acestea locuiau familii, care munceau din greu.”

Aceasta familie si-a pierdut casa, banii si pe fiica lor de trei ani, pe care SIIL a smuls-o din bratele mamei. Au pierdut totul, casa a fost daramata... Ea spune ca si-a pierdut fiica. Au pierdut tot ce au avut.

In oras, SIIL a lasat inscriptii pe zid. SIIL a aplicat graffiti peste tot in Qaraqosh. Aceasta inscriptie spune ca SIIL ii va zdrobi pe toti necredinciosii, iar aceasta spune ca Statul Islamic se va extinde, cu permisiunea lui Allah. Pe acest zid scrie: V-am distrus crucile, v-am decapitat, infidelilor!

Sora Diana spune ca devastarea ar fi coplesitoare fara credinta in Dumnezeu. „Au distrus tot ce aveam noi mai drag, dar le spunem ca n-au putut sa ne distruga credinta si taria. Ne-au distrus lucrurile materiale, insa lucrurile vesnice raman.”

Sora Diana se roaga pentru reintoarcerea oamenilor, insa mai spune ca ei au nevoie de siguranta. „In primul rand, e nevoie de siguranta. Daca cineva nu simte asta, nu poate sta aici. Daca parintii nu se simt in siguranta, nu-si vor trimite copiii la scoala aici. Dupa ce am eliberat orasul, acum asiguram paza.”

Orasul se afla sub controlul unei trupe crestine, insa acest soldat spune ca e nevoie de mai mult ajutor. Oamenii trebuie sa se intoarca, dar vor sa se simta in siguranta. Au nevoie de forte la sol si de protectie internationala, de o garantie ca asa ceva nu se va mai intampla.

E infricosator sa te gandesti ca, daca nu are loc o ofensiva majora, SIIL ar putea sa reuseasca sa distruga aceasta comunitate. Nu e o situatie deznadajduita, dar oamenii au nevoie de ajutor. Ca sa se poata reintoarce acasa, oamenii au nevoie de ajutor.

Deja sunt faliti, nu au case si locuiesc intr-un loc care nu e patria lor. Sora Diana se teme ca multe familii de crestini se vor descuraja si vor parasi zona.

Crestinii din nordul Irakului sunt sarea si lumina, mai spune ea. „Asa spune si Evanghelia, si asa incercam sa fim. Purtam mesajul Domnului nostru Isus Hristos si Ii vom fi credinciosi. Indiferent ce vor face, ei nu-L pot invinge pe Dumnezeu. Gloria acestei biserici si a acestui oras va reveni mai devreme sau mai tarziu. Dumnezeu ne-a promis o viata mai buna si ne asteptam ca promisiunea sa se implineasca.”

Intre timp, sora Diana solicita rugaciune pentru credinta lor, ca sa ramana puternica. Intre timp, locuitorii din Qaraqosh revin incet-incet acasa, pentru a-si revedea locuintele, biserica si pentru a se inchina.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 158 - 17 decembrie 2016 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează