Mesajul liderilor creştini din Orientul Mijlociu către Biserica Persecutată: „Vă rugăm, nu plecaţi”

Watch the video

Mesajul liderilor creştini din Orientul Mijlociu către Biserica Persecutată: „Vă rugăm, nu plecaţi”

În această săptămână, creştinii care trăiesc pe teritoriile palestiniene sau în alte regiuni ale Orientului Mijlociu vor fi îndemnaţi să nu-şi părăsească ţara în timpul intensificării persecuţiei.

Liderii bisericii, care se vor aduna la Marea Moartă, vor îndemna, în mod particular palestinienii, să rămână în localităţile lor, chiar în pofida gravităţii provocărilor pe care le înfruntă.

Issa Misleh, părintele Bisericii Ortodoxe din Ierusalim şi purtătorul de cuvânt al Consiliului Bisericesc din Orientul Mijlociu, a comunicat ziarului Jordan Times că, dacă creştinii ar părăsi Orientul Mijlociu din cauza terorismului progresiv, atunci perspectivele acestei regiuni vor fi dezastruoase. „Acest lucru ar fi sfârşitul cauzei palestiniene”, a declarat părintele Issa.

Se aşteaptă ca sesiunea a XI-a a consiliului, care se deschide astăzi, să se încheie cu un mesaj „de a nu părăsi ţara” adresat palestinienilor dar şi celorlalţi creştini din regiune.

Consiliul, care reprezintă creştini evanghelici, anglicani, ortodocşi şi catolici din Orientul Mijlociu, va discuta, de asemenea, despre relaţiile dintre diferite biserici creştine şi despre relaţia dintre creştini şi musulmani.

„Noi vrem să reprezentăm valorile despre care am vorbit”, a declarat Misleh.

Theophilos al III-lea, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, a fost prezent ca şef al consiliului, dar un nou preşedinte va fi ales.

Mulţi creştini au fugit din această regiune din cauza Statului Islamic (SI) şi a execuţiilor, a torturilor, a violului şi ale altor lucruri îngrozitoare prin care au trecut sutele de mii de victime ale SI.

Acum, pe teritoriul palestinian rămân doar 40 000 de creştini din cei 4,5 milioane de locuitori. Palestina se clasează pe locul 24 din lista de supraveghere mondială a persecuţiei creată de organizaţia Open Doors.

Organizaţia Open Doors menţionează: „Creştinii sunt presaţi în conflictul dintre Israel şi Palestina; etnia lor provoacă multe restricţii din partea conducerii israeliene, iar religia lor îi pune într-o poziţie de minoritate în comunitatea palestiniană. Aşadar, teritoriile sunt sub guvernări diferite.

Partidul lui Fatah din Cisiordania se bazează în general pe principii seculare şi creştinii se bucură de câteva drepturi. Deşi creştinii sunt în mare măsură toleraţi de către islamistul Hamas, totuşi, în Gaza drepturile lor nu sunt nici susţinute, nici protejate. Pe lângă această discriminare, creştinii sunt supuşi ameninţărilor grupărilor islamiste vigilante. Între timp, numărul creştinilor a decăzut în ambele regiuni datorită emigraţiei şi scăderii natalităţii. Raza de speranţă este mică, dar numărul musulmanilor care se convertesc la creştinism devine tot mai mare.”

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează