Care sunt originile Statului Islamic, cel mai brutal grup terorist, si cum poate fi oprit?

Watch the video

Care sunt originile Statului Islamic, cel mai brutal grup terorist, si cum poate fi oprit?

De trei ani, grupul terorist islamic SIIL aduce moarte si distrugere in Orientul Mijlociu. Ei au comis genocid impotriva crestinilor si yaziditilor si au dezlantuit teroarea asupra lumii. Cum s-a infiintat acest grup si cum poate fi invins?

Inainte ca SIIL sa fie asa de puternic cum e astazi, era o retea de islamici extremisti, sub numele de Jamaat al-Tawhid wal-Jihad, condusa de un oarecare Abu Musab al-Zarqawi. Zarqawi era un beduin cu origini palestiniene, nascut in Iordania, fiind un infractor analfabet si neinsemnat.

In 1992, guvernul iordanian l-a trimis la inchisoare, dupa ce s-au gasit arme si materiale explozibile in apartamentul sau. Acolo, s-a radicalizat, incercand sa recruteze colegi detinuti intr-un plan de a rasturna monarhia iordaniana. Pe atunci, el nu era luat in vizor. Aceasta se intampla cu trei ani inainte ca al-Qaeda sa ia amploare.

Cand a iesit din inchisoare, al-Zarqawi a infiintat o tabara de antrenamente pentru teroristi in Herat, in Afganistan.

In vara lui 2002, CIA il suspecta de infiintarea unei tabere similare si a unui laborator de gaz otravitor in nordul Irakului, intr-un oras numit Khurmal. In martie 2003, Zarqawi a supravietuit unui raid aerian american asupra taberei.

Apoi, s-a mutat mai la sud. Dupa ce SUA a desfiintat armata lui Sadam Hussein, Zarqawi a recrutat ajutoare de la unii din fostii ofiteri si agenti din armata irakiana.

Al-Zarqawi a devenit simbolul rezistentei sunnite si alti extremisti i-au urmat pilda, infaptuind mai multe atacuri. In ianuarie 2004, se spunea ca SUA ar fi interceptat o scrisoare de la Zarqawi catre conducerea al-Qaeda, in care el scria ca metoda cea mai buna de a invinge SUA in Irak e sa se starneasca un razboi sectar intre musulmani, care-i va trezi pe sunnitii adormiti.

In 2004, antreprenorul Nick Berg a fost decapitat in fata camerelor. Conform declaratiilor CIA, calaul lui Berg era chiar Abu Musab al-Zarqawi. In iunie 2006, Zarkawi a fost localizat si ucis intr-un raid aerian american.

Dupa moartea sa, al-Qaeda din Irak a devenit Statul Islamic, avand-ul ca lider pe clericul Abu Bakr al-Baghdadi. Ei au lansat o serie de explozii mortale si atacuri cu masini capcana in Mosul si in Bagdad.

Unul din cele mai rele lucruri care s-au intamplat a fost ca, dupa ce americanii au invadat Irakul, si au linistit lucrurile, presedintele Obama a ordonat o retragere rapida, lasand lucrurile in haos.

In aprilie 2013, al-Baghdadi a anuntat ca se va extinde in Siria si iata cum Statul Islamic din Irak a devenit SIIL, Statul Islamic din Irak si Siria (Levant). Pana in decembrie 2014, SIIL avea peste 30 000 de jihadisti, ocupand o treime din Irak si un sfert din Siria.

Fostul director al CIA, Woolsey, critica felul in care datele serviciilor secrete au fost modificate pentru a se potrivi unor discursuri politice. Cum poate SUA sa invinga SIIL-ul? Fostul analist CIA Fred Fleitz spune ca aviatia americana si cea ruseasca nu vor reusi.

Istoria ne arata ca un razboi nu se castiga din aer. Chiar daca am fi distrus SIIL pe teren, ideologia e cea care trebuie confruntata. De asemenea, trebuie oprita si sursa lor de finantare. Vorbim de o organizatie terorista care detine teritorii si e capabila sa obtina venituri din petrol, din comert ilegal si care probabil are sustinatori dintre statele din Golf, state care sustin islamul radical, aceiasi oameni care au sustinut al-Qaeda de-a lungul anilor.

Marele Muftiu al Siriei incuviinteaza. Cand l-am intalnit pe seicul Hassoun in Damasc, anul acesta, l-am intrebat de ce ar fi nevoie pentru a infrange SIIL-ul si pentru a incheia razboiul civil din Siria.

Religiile trebuie sa se alieze pentru a se afla care sunt sursele de finantare ale extremistilor si pentru stoparea lor. Multi dintre liderii musulmani au conexiuni si bogatia lor are legatura cu aceste atacuri. Ei le finanteaza.

Recentele dezvaluiri de pe WikiLeaks, legate de e-mailurile lui Hillary Clinton, arata ca fostul secretar de stat stia cine finanteaza Statul Islamic. Intr-o discutie din august 2014 cu fostul presedinte de campanie John Podesta, Clinton spunea: Trebuie sa ne utilizam abilitatile diplomatice si serviciile de informatii pentru a presa guvernele din Qatar si Arabia Saudita, care ofera sustinere financiara si logistica ilegala pentru SIIL si pentru alte grupuri radicale sunnite din regiune.

Razboiul impotriva SIIL nu se va incheia odata cu eliberarea Mosulului. SIIL-ul a devenit o organizatie puternica, letala, si va fi nevoie de multe lupte pentru a fi distrusa pe terenul ei. Apoi, SIIL-ul trebuie distrus in orase din SUA si din alte parti. Nu putem ignora situatia, fiindca se va inrautati.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 157 - 10 decembrie 2016 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează