Ce urmeaza dupa batalia pentru Mosul? Riscul unui razboi civil-sectar in Irak

Watch the video

Ce urmeaza dupa batalia pentru Mosul? Riscul unui razboi civil-sectar in Irak

Nu e ceea ce va asteptati. Nu cred ca aceasta va fi o operatiune de scurta durata, ci va fi ceva ce vom face ani la rand de acum inainte. Criza din nordul Irakului a afectat milioane de oameni. Iata o privire asupra situatiei actuale si de ce unii cred ca, dupa SIIL, situatia ar putea deveni si mai periculoasa.

Orasul Beshika e situat in apropiere de Mosul si SIIL. Calatorind prin oras, putem vedea cicatricile unei batalii crancene. Inainte ca Beshika si alte orase sa fie eliberate de armata kurda, SIIL a plantat mii de dispozitive explozive improvizate, a montat mine ascunse si a sapat zeci de tunele.

Va dura luni intregi ca aceste zone sa fie complet in siguranta. Comandantul general Bahram Yassin a spus pentru Stirile CBN ca soldatii sai Peshmerga transforma orasul intr-o zona sigura. Bahram spune ca orasul va avea nevoie de mult ajutor din partea grupurilor umanitare pentru a ajuta la reconstructie.

Dalton Thomas conduce un grup care ofera ajutor umanitar si sustine armata Peshmerga. “Ne aflam aici pentru a sluji armata prin servicii medicale. Credem ca e un lucru moral, etic, biblic si nobil sa ii slujim pe oamenii care se lupta sa-si pastreze viata, iar noi vrem sa-i ajutam sa faca asta, in timp ce lupta pentru altii.”

Pentru Peshmerga, acesta nu e un razboi de cucerire si dominatie, ci unul defensiv, pentru stabilitate. Thomas crede ca e important ca SUA sa ii sustina pe kurzi.

Kurdistanul ne e cel mai mare aliat in zona, in afara de Israel. Kurdistanul e o fortareata de speranta in acest razboi. Cred ca ei merita increderea si sustinerea noastra. Ca american, sunt bucuros si mandru ca am slujit aici. Mi-ar placea ca acest serviciu si aceasta dedicare sa creasca exponential in urmatorii ani.

Unii spera ca administratia Trump va intari sustinerea kurzilor. Totusi, dupa ofensiva de infrangere a SIIL, unii cred ca golul creat va duce la o situatie si mai periculoasa. Thomas prezinta un scenariu posibil, dar si periculos, dupa lupta pentru Mosul.

Nu cred ca acesta va fi o operatiune de scurta durata, ci va fi ceva ce vom face ani intregi de acum inainte. Lucrurile vor evolua, se vor adapta si vor capata noi forme in viitor. Din nefericire, asta e mult mai rau decat SIIL-ul insusi, fiindca indepartarea SIIL-ului nu va indeparta conflictul. Acesta, dimpotriva, va evolua intr-un nou conflict.

Cum vezi aceasta evolutie ?

Cel mai rau scenariu ar fi un razboi civil. Daca iei un arab si un kurd de pe strada si ii intrebi, iti vor spune ca se tem cel mai mult de un conflict etno-religios, care are mai mult de-a face cu siiti si sunitii, decat cu SIIL sau Mosul. SIIL-ul este doar o diversiune, in multe feluri. E tapul ispasitor, butoiul cu pulbere unde sunt stranse toate aceste tensiuni.

Daca liderii coalitiei arabe vor reusi sa gestioneze lucrurile asa incat sa nu puna gaz pe foc, ci apa, atunci situatia s-ar putea calma si campania ar putea fi concentrata asupra SIIL, dupa care s-ar putea trece la Rakka. Acesta e cel mai fericit scenariu, care cred ca momentan e un optimism exagerat.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 158 - 17 decembrie 2016 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează