Trump il inlocuieste pe Obama - implicatii pentru Israel si Orientul Mijlociu

Watch the video

Trump il inlocuieste pe Obama - implicatii pentru Israel si Orientul Mijlociu

Învestirea președintelui Trump marchează ceva ce mulți speră să fie începutul unor relații mai bune între SUA și Israel. Vreme de opt ani, fostul președinte Obama a fost adesea aspru cu premierul Benjamin Netanyahu și politicile sale. Acum, se pare că vom avea parte de o schimbare majoră.

Când alegerea lui Donald Trump a uimit întreaga lume, unii știau deja că asta însemna o schimbare a relațiilor dintre SUA și Israel. Va fi o diferență ca de la cer la pământ. Va fi o schimbare dramatică și imediată, fără nicio îndoială.

Fostul guvernator Mike Huckabee percepe o diferență majoră față de ultimii opt ani - Sunt foarte optimist în privința anilor care vin și cred că aceștia vor marca o reală îmbunătățire a relațiilor dintre Israel și SUA.

De un lucru suntem siguri: Donald Trump e un om care aduce schimbare. Becky Norton Dunlop, membră a echipei lui Trump, crede că acesta va promova o nouă abordare a vechilor probleme din Orientul Mijlociu.

Acesta e unul dintre motivele pentru care israelienii cărora nu le plăcea vechiul mod de lucru sunt optimiști și plini de speranță. Ei văd că, datorită noului președinte, America își va regândi poziția față de aceste vechi probleme.

Huckabee vede soluția celor două state, care plănuia ca palestinienii și evreii să locuiască împreună, ca pe o problemă veche, iar o alta e refuzul de a muta ambasada americană la Ierusalim. El se așteaptă ca David Friedman, nominalizat de Trump la funcția de ambasador în Israel, să ia parte la implementarea acestor schimbări. El crede cu tărie că trebuie să oprim mișcarea BDS, care a cauzat greutăți nu doar Israelului, ci și arabilor de aici.

Cred că el va conduce operațiunea de mutare a ambasadei și cred că va lucra în a pune capăt, odată pentru totdeauna, la ceea ce eu consider a fi o politică imposibilă, irațională, numită "soluția celor două state", pe care au înaintat-o atât democrații, cât și republicanii.

Concluzia e că vom avea o perspectivă nouă și nu vom mai lucra cu aceiași oameni de până acum. Cu deciziile sale de până acum, putem spune că Orientul Mijlociu n-a mai văzut pe cineva asemenea lui Trump.

În ultimele zile ale mandatului său, Obama a încercat să schimbe dinamica procesului de pace israeliano-palestinian. A dat ordin ca SUA să se abțină de la votarea Rezoluției 2334, ce declara părți din Ierusalim și ținuturile biblice Iudeea și Samaria ca fiind teritorii palestiniene aflate sub ocupație.

Apoi, mulți se așteptau ca Summitul de Pace de la Paris să pună Israelul la colț, însă conferința s-a încheiat mai degrabă cu un eșec. Peste 70 de națiuni au trimis reprezentanți la Summitul de Pace de la Paris, printre care peste 30 de miniștri de externe, însă rezoluția finală nu a adus nimic nou.

Obiectivul nostru principal este să afirmăm cu tărie că soluția celor două state e singura posibilă, singura ce răspunde aspirațiilor legitime și drepturilor ambelor părți.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus însă că summitul face pacea și mai greu de obținut.

Pune piedici și mai mari în calea păcii deoarece întărește poziția palestinienilor, punând piedici în calea negocierilor fără condiții prealabile.

Israelul era îngrijorat că summitul va deveni o pistă de lansare pentru o nouă rezoluție anti-Israel la ONU. SUA s-a abținut, permițând astfel Rezoluției 2334 să fie adoptată înainte de Crăciun.

Fostul Secretar de Stat John Kerry l-a sunat pe Netanyahu, asigurându-l că lucrul acesta nu se va întâmpla.

Reporterul CBN John Waage a spus că afirmația lui Kerry e un semnal al unei tranziții majore - Cred că ar putea fi un punct de referință din punct de vedere diplomatic, deoarece viitoarea administrație Trump a arătat că nu va menține trendul de până acum.

În ultimii 14 ani, ne-am obișnuit ca Israelul să facă mereu sacrificii dureroase pentru a menține pacea cu palestinienii. Israelul așteaptă acum să vadă cum va schimba administrația Trump situația din Orientul Mijlociu.

Pentru a discuta mai pe larg despre noua administrație Trump și despre impactul ei asupra Israelului, ni s-au alăturat editorul CBN John Waage și corespondenta CBN în Orientul Mijlociu Julie Stahl.

John, vorbeai mai devreme de un punct de referință istoric. Ai putea detalia ce înseamnă acest lucru?

Cred că există potențialul de a scrie un nou capitol în istorie, cu sfârșitul administrației Obama și începutul administrației Trump. Acțiunile care au avut loc deja în Washington D.C., chiar înainte de învestirea lui Trump... Congresul de la Capitoliul SUA a schimbat tonul relațiilor SUA, mai ales cu Israelul, sprijinind în fața ONU acțiunile Israelului în zonă și dreptul acestuia de a fi acolo.

Avem propuneri legislative din partea unor senatori precum Lindsey Graham și Ted Cruz în care fondurile spre ONU ar urma să fie blocate până când Rezoluția 2334 nu va fi anulată. Avem și mărturia lui Nikki Haley, viitor ambasador la ONU, care vorbește despre modul josnic în care ONU tratează Israelul, zicând că intenționează să schimbe politicile administrației Obama. Aceasta e o mare schimbare în politica externă pentru întreaga lume, nu doar pentru SUA.

Spuneai mai devreme că lucrurile sunt similare celor din 1981, când Ronald Reagan a preluat mandatul după Jimmy Carter.

Există posibilitatea ca tonul să se schimbe dramatic. Însă, când Reagan a preluat mandatul, nu a avut parte de atâtea proteste înainte și după învestire. În vremea lui Reagan, încă mai exista politețe în țară, pe care acum nu o mai vedem. Există așadar, diferențe.

Julie, ai fost la Machane Yehudah și vom prezenta asta mai târziu. Ai discutat cu israelieni și avem reacții chiar de la primarul Ierusalimului. Cum ai descrie reacția israelienilor din Israel față de administrația Trump?

Cred că israelianul de rând e încântat de acest fapt. Chiar înainte de alegeri, după primul tur de scrutin, ei spuneau că, deși le plăcea de Hillary, Trump era mai potrivit pentru Israel. Oamenii doresc să aibă un prieten la Casa Albă, diferit de fostul președinte Obama.

Premierul Netanyahu spune că e prima dată când va lucra cu un președinte republican, iar primarul Ierusalimului pledează pentru Trump, fiindcă acesta ar vrea să mute ambasada SUA la Ierusalim. Apropo, subiectul e unul de mare interes în Israel.

Trump pare să fie, după multă vreme, primul președinte care-și va ține promisiunea de a muta ambasada. Ce impact crezi că va avea asta în Israel și în Orientul Mijlociu?

Orientul Mijlociu amenință să izbucnească dacă Trump va muta ambasada. Palestinienii spun că va ieși foarte rău, că vor porni o nouă Intifada. Nu știm dacă acest lucru se va întâmpla. E posibil, dar asta nu înseamnă că nu e o mutare bună. Dacă Trump e perceput la fel de puternic precum pare să fie, atunci nu cred că vom avea probleme.

Un alt lucru ce va schimba dinamica acestui "proces de pace" e faptul că avem un nou ambasador, David Friedman, care are o abordare cu totul nouă a procesului de pace, a situației Cisiordaniei. Ce schimbări va produce acest lucru în procesul de pace?

Rezoluția 2334 susține că orice așezare evreiască din Cisiordania e ilegală. Aceasta e perspectiva lumii, și rezoluția a fost adoptată de un număr mare de națiuni. Acum, președintele Trump și ambasadorul Friedman spun că acesta e un teritoriu disputat, nu aflat sub ocupație. Aceasta e o mare schimbare față de ceea ce am văzut înainte. Dacă vor continua așa, ar putea să înfrunte lumea și să refacă ceea ce s-a întâmplat aici vreme de zeci de ani din cauza acelor așa-numite Acorduri de la Oslo, în care Israelul cedează mereu pământ în schimbul promisiunilor de pace, dar nu o primește niciodată. Iată, așadar, un punct de cotitură ce ar putea schimba istoria lumii.

John, am o ultimă întrebare. Oamenii sunt foarte bucuroși acum, dar există o adevărată bătălie spirituală. Cum să abordăm această bătălie spirituală cu care ne confruntăm și în ce fel ar putea creștinii să se roage?

În primul rând, credincioșii se roagă deja în toată țara. Credincioșii se roagă în Ierusalim pentru ce urmează să se întâmple, iar asta nu trebuie să înceteze. Nu ne putem culca pe-o ureche fiindcă ne pot paște vremuri zbuciumate. Oamenii trebuie să se roage zi de zi și săptămână de săptămână pentru împlinirea planurilor și a scopurilor lui Dumnezeu. De asta trebuie să ne rugăm pentru pacea Ierusalimului și ca planurile Lui să fie stabilite aici. Ne reamintim astfel să ne rugăm pentru pacea Ierusalimului, după cum ne spune Biblia.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează